Educatie kiem voor waterbewustzijn

WML hecht veel waarde aan het creëren van waterbewustzijn bij inwoners van Limburg. En dat is het meest effectief bij een start op jonge leeftijd. Jaarlijks volgen tussen de 5.000 en 6.000 basisschoolleerlingen in groep 7 het programma Watermakers van Limburg. Centraal daarin staat een excursie naar het WaterCentrum in Waterproductiebedrijf Heel. Na een voorbereiding in de klas brengt een speciale Waterbus de leerlingen naar het WaterCentrum waar ze met behulp van iPads een augmented reality tour in de waterfabriek maken.

Interactieve website

Sinds het begin van de coronacrisis, half maart, is het echter stil in het WaterCentrum. De excursies zijn tijdelijk niet mogelijk. Toch bleef het vanuit WML niet stil. Het educatieve programma is aangeboden aan leerkrachten van groep 7/8 die het op konden nemen in hun (t)huiswerkprogramma. Dankzij de interactieve website en downloadbare werkbladen zijn de waterlessen online prima te volgen.  

Waterproefjes

Voor een breder publiek zijn eenvoudige waterproefjes aangeboden via social media. Proefjes zoals het nabootsen van de waterdruk, het zuiveren van water en testen hoe sterk water is. Nieuw in 2020 was dat álle drinkwaterbedrijven het begin van het schooljaar startten met de Nationale Kraanwaterdag. Op 23 september vond de aftrap plaats voor 200.000 schoolkinderen om gedurende het hele jaar actief met het thema drinkwater bezig te zijn. Niet alleen het drinken van water staat centraal. Ook het slim omgaan met kraanwater in huis krijgt aandacht. Uit onderzoek* blijkt dat kinderen het belangrijk vinden dat we in Nederland slim omgaan met kraanwater (82%). Ongeveer één derde gelooft dat er genoeg kraanwater is voor altijd, tegelijkertijd denkt meer dan de helft van de kinderen (55%) dat kraanwater op kan raken.

Explore Zone Continium

In 2020 ging WML samen met ketenpartners Waterschap Limburg en Waterschapsbedrijf Limburg een partnership met Continium Discovery Centre in Kerkrade aan. In de Explore Zone is een aantal ‘doe-stations’ vernieuwd. Bezoekers kunnen hier zelf aan de slag om de waterkringloop te activeren. Daarmee kunnen ook het voorgezet onderwijs en technisch beroepsonderwijs kennismaken met de drinkwaterwereld.

 *Kantar Public