Heilige bronnen voor Limburgs drinkwater

Onder de noemer ‘Hoe drink jij jouw Limburgs water’ voert WML al een aantal jaren een publiciteitscampagne met als doel het drinken van kraanwater, als gezonde en duurzame dorstlesser, te stimuleren. In 2020 is het accent van de campagne, nu onder de noemer ‘Het beste in Limburg naar boven gehaald’, verlegd naar de bronnen voor het Limburgs drinkwater. Die bronnen zijn altijd in de buurt: Limburgers leven boven op het drinkwater van morgen en overmorgen. En dat betekent dat iedereen kan bijdragen aan het beschermen van de drinkwaterbronnen.

Bewustwording

Zo’n bewustwording begint met kennis. Dat Limburg, net als de rest van Nederland, een topkwaliteit drinkwater heeft, dat weten de meeste mensen wel. Maar waar ons drinkwater nou precies vandaan komt, dat weten maar weinig Limburgers. Uit onderzoek* blijkt dat slechts 14% het zeker denkt te weten. Als ze raden, dan gaat het ook best vaak mis. Zo denkt 38% dat hun drinkwater wordt gemaakt van grondwater, en 42% denkt dat oppervlakte- (rivier)water de bron is voor het eigen drinkwater. In werkelijkheid ligt de verhouding anders: 75% van het Limburgse drinkwater wordt gemaakt van grondwater en de overige 25% van oppervlaktewater.

Het onzichtbare zichtbaar maken

De bronnen van het Limburgse drinkwater liggen vaak op de mooiste plekken van Limburg. WML stippelde in samenwerking met Route.nl een reeks wandel- en fietsroutes uit op de drinkwaterbronnen van Limburg. Elke route is voorzien van extra achtergrondinformatie. Zo hoopt WML het onzichtbare zichtbaar te maken.

*Onderzoek eind 2019 door R&M Matrix