Modulaire zuivering Breehei

Nadat in 2017 al het distributiegebouw van het nieuwe pompstation Breehei in gebruik was genomen, ging medio 2020 de nieuwe modulaire en hybride zuivering in bedrijf. Modulair omdat de zuivering makkelijk kan worden uitgebreid of zelfs verplaatst. Hybride omdat er twee verschillende zuiveringstechnieken worden gebruikt. Een unieke methode in Nederland.

Filterstraten

Er functioneren vijf ‘filterstraten’ in de nieuwe zuivering. Vier daarvan werken volgens het BOT-Nat-Nat principe. Het opgepompte grondwater passeert achtereenvolgens een Beluchtings Ontgassings Toren, een nat (het filtermateriaal staat geheel onder water) voorfilter en een nat nafilter. In de vijfde filterstraat wordt een andere methode toegepast: het water gaat hierin direct naar een droog (het zandfilter staat niet geheel onder water) voorfilter en daarna naar een nat nafilter.

Full-scale

De gebruikelijke methode om op kleine schaal via een pilotinstallatie te testen welke zuiveringsmethode het beste resultaat levert, gaf in dit geval geen helder antwoord. Met name op het vlak van biologische stabiliteit was het beeld niet eenduidig. Reden om de twee methodes full-scale gedurende drie jaar met elkaar te vergelijken.

Uniek aan het project is ook dat de modulaire zuivering samen is ontworpen door de ontwerpers en eindgebruikers, vertelt projectmanager Frans Habets: ‘In het verleden maakte Engineering samen met Onderzoek & Advies een ontwerp en kon je als operator rustig afwachten op wat komen zou. Nu voel je dat er samen verantwoordelijkheid wordt gedragen. Dat maakt de betrokkenheid bij deze complexe installatie groot.’

Na oplevering van de nieuwe zuivering is in 2020 het opruimen van het oude filtergebouw en andere installatieonderdelen aanbesteed. Een oude opslag voor schoon drinkwater maakt daarbij plaats voor een grotere reinwaterkelder. Deze kan na de ingebruikname in 2022 de functie overnemen van eenzelfde opslag in het zuidelijker gelegen Californië.